Nu vill jag sjunga dig milda sånger är titeln på Linda Olssons succédebut. Med förväntan och förtjusning kastade jag mig över hennes följande roman Sonat till Miriam. Jag blev inte besviken!

Romanen är uppbyggd som en sonat med ett musikaliskt tema varierat i olika tonarter. Tystnaden och förtigandets följder går som en kvardröjande melodislinga genom hela romanen. Följfriktigt inleds romanen med en dikt som heter En lektion i tystnad. Livet kan vara så ömtåligt att till och med fjärilens vingslag stör tystnaden. Sorg, saknad, smärta och stor kärlek bestämmer tonarterna. Det finns ett jag och ett du men det är långt till en dialog mellan de två. Dialogen är länge ordlös Till slut blir det ändå ett samtal. Och då står all tid i världen till förfogande.

Linda Olsson följer många trådar, en löper till Nya Zeeland, en annan ringlar sig ut till en ö i Stockholms skärgård. Själva nystanet och tystnadens källa befinner sig i Krakow.

Oändligt ömsint och varsamt är personporträtten tecknade. Som läsare blir man djupt fäst vid dem alla. Röster från det förflutna tränger fram, långsamt återfår världen sina färger och en musik som förlöser och helar växer fram med tystnaden som klangbotten.

Jag vill egentligen inte beskriva den här underbara romanen, läsaren måste själv få fångas av den alldeles speciella stämningen av vemod och förtvivlan, hängivenhet och mildhet.  Språket är musikaliskt, stringent och utan effektsökeri. Linda Olsson är född i Stockholm, men sedan 1990-talet bosatt på Nya Zeeland. Hon skriver på engelska, men kanske hon ändå tänker på svenska, språket känns så osökt svenskt i Manni Kösslers översättning.

Linda Olson visar hur viktiga rötterna är för varje människa. Utan rötter och familjehistoria är man också främling för sig själv. Hon visar också hur starkt de outtalade orden, den förtegna sanningen, hemsöker oss. Unna dig att lyssna till hur Sonat till Mirjam börjar tona inom dig när du läser romanen!

(Tove Fagerholm)

1270019822_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Reservera här.