Olen nähnyt tämän kirjan useasti dekkareita hyllyttäessäni ja ohittanut, koska jotenkin olen ajatellut, että tämän kirjan lukeakseni olen a) liian epäteini ja b) lukenut jännityskirjallisuutta jo tarpeeksi muutenkin tarvitakseni tämäntyyppisiä lukukokemuksia ja sitä paitsi c) dekkareita on tyrkyllä milloin minkäkintasoiselta räpeltäjältä, mistä päästään johtopäätökseen d) kuka kumma on Stefan Nyman ja mitä hänellä on sanottavaa minulle?

En siis lukenut, ja olisi pitänyt. Nyt kaduttaa, tämä on semmoinen kirja, jota voisi suositella varsinkin lukiolaisille oikein lämpimästi. Onneksi olin Kirjavinkkariyhdistyksen koulutuksessa Entressessä ja kuulin tästä kirjasta oikein hyvän vinkkauksen - sillä seurauksella, että hyökkäsin koulutuksen jälkeen kotikirjastosta noutamaan tämän kirjan ja luin sen yhdessä illassa, mikä sinänsä on jo saavutus, kun piti katsoa samalla Hauskoja kotivideoita. Enkä tarkoita tällä, että kirja olisi mitenkään köykäinen vaan sitä, että se on niin pelottava!  Kirjan keskuspaikkana on Turku ja päähenkilöinä Samuel ja Anna, jotka tutustuvat ja ihastuvat. Nuoret viettävät melkein kaiken aikansa yhdessä joko irl tai mesessä. Kaikki ei kuitenkaan ole kohdallaan; Annan ympärillä ja kotona tapahtuu selittämättömiä asioita ja kaiken lisäksi hän tuntuu lähettelevän viestejä online-tilassa silloinkin, kun hänen pitäisi kaiken järjen mukaan olla offline. Viestien sisällöt ja outo liikehdintä Annan asunnossa alkaa karmia Samuelia (ja lukijaa). Loppuratkaisu hyökkää lukijan niskaan pelottavalla voimalla.

Tämmöistä leppoisaa kerrontaa kun lueskelee yksin hereillä yhden aikaan yöllä, ei tee paljoa mieli avata tietokonetta saati viestiä kenenkään kanssa yhtään mitään. Hyvä kun uskaltaa koko koneeseen päin edes vilkaista. Hrrrr. Jos haluat pelätä (ja ikuisen kammon naakkoja kohtaan), voit varata kirjan tästä.

(Maaret T.)